Földrajzi tájoló

Szívünkből beszélünk, amikor azt mondjuk: ez a térség Magyarország szíve, de érzéseinket a tények is visszaigazolják: a közép-magyarországi régió minden tekintetben centrális helyet foglal el a többi régióhoz viszonyítva - földrajzi, gazdasági és kulturális értelemben egyaránt. Magába foglalja a fővárost is, ám jóval több puszta agglomerációs övezetnél. Nélkülözhetetlen rész a nagy egészben.

A régió több tájegység találkozásánál fekszik, így domborzata is igen változatos. Északon hegyek, délen lösz- és homokhátságok jellemzik, s észak-déli irányban kettészeli a Duna is, amelynek ide eső száz kilométeres szakasza a magyarországi rész negyede. Nemcsak maga a festői folyam, hanem az általa nagy munkával épített szigetvilág is páratlan természeti értéket képvisel, a Dunakanyartól a Csepel-szigetig.

A közép-magyarországi régió 15 kistérséget és 185 települést foglal magában.

Az Érd és Térsége Víziközmű Kft. szolgáltatási területe a budaörsi és az érdi kistérség településeinek jelentős részét lefedi.

A kistérségben található települések (Biatorbágy Budaörs, Diósd, Érd, Herceghalom, Pusztazámor, Sóskút, Százhalombatta, Tárnok, Törökbálint) közül a legdinamikusabban Érd, Diósd és Pusztazámor növekedett.

A kistérség legnépesebb települése Érd, Magyarország legfiatalabb megyei jogú városa.

Érd kertvárosként él az emberek tudatában. S ha a dimbes-dombos tájon madártávlatból, egy alacsonyan szálló repülőgép ablakából végigtekint a látogató, meglepődve tapasztalhatja, hogy 60 ezres lélekszámához képest milyen óriási területen, több mint 60 km2-en található a város.

A Mezőföld északi pereme és a Budai-hegység déli nyúlványai között elterülő Érdi-fennsíkon és a hozzá csatlakozó Tétényi-fennsíkon terül el a dinamikusan növekvő lakosságú Érd, valamint a környező települések, Sóskút, Törökbálint és Diósd.

Érden kívül nincs Magyarországon még egy olyan település, melynek a lélekszáma 100 év alatt a tizenhatszorosára növekedett volna! Ez az arány még európai viszonylatban is egyedülálló. Érdet 1979-ig, a várossá nyilvánításig ”Európa legnépesebb falujaként” emlegették.

A térség kedvező gazdasági helyzete kiváló elérhetőségéből, a fővároshoz való közelségéből, illetve vállalkozásbarát, befektetés-ösztönző gazdaságpolitikájából fakad. Ugyanakkor lenyűgöző a természeti környezet is: ebben a térségben kedvezőek a kirándulási, túrázási lehetőségek.

A 2007-ben elkészült dunamenti EuroVelo nyomvonalon haladó Budapestet és Százhalombattát (Érden keresztül) összekötő kerékpárút, még nagyobb lehetőséget nyújt a térségben található turisztikai látványosságok (érdi Minaret, százhalombattai Régészeti Park stb.) megtekintéséhez. A kistérségben található a Budai Tájvédelmi Körzet egy része. Védettséget élvez Tárnokon egy közel 50 hektáros, gazdag madárvilággal rendelkező terület is, amely a halastóval együtt kedvelt kirándulóhely.

Látnivaló is található minden településen, valamint 2 időszakos rendezvény emelkedik ki a térség életében. Az egyik a 2006 óta megrendezésre kerülő, minden település közreműködésével megvalósuló, Budaörsi Kistérségi Fesztivál. A másik ilyen, a minden év augusztusában megszervezett Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, ami 2009-ben ünnepelte 16. születésnapját.