Az éltető víz

1. A víz és Ön

2. A víz minősége

3. A víz jótéteményei

4. Praktikák és tanácsok

A víz és Ön

Az ivóvíz, az egészségügyi biztonság, valamint a környezet védelme kulcsfontosságú kérdések bolygónk életében.

Manapság a vízhez való hozzájutás lehetőségének hiánya okozza a legtöbb haláleset a világban. Bolygónk több mint egy milliárd lakosa szenved vízhiányban. Öt millió gyermek hal meg évente azért, mert szennyezett vizet iszik.
A Föld felszínének 3/4-ét víz borítja, az emberi test tömegének átlagosan 60%-át teszi ki, így az élet elengedhetetlenül fontos részét képezi.

A következő oldalak általános tájékoztatást adnak a „víz minősége" és a „víz jótéteményei" témakörében, valamint hasznos tanácsokkal látják el Önt többek között arról, hogy milyen módon takarékoskodhat a vízzel.

A víz minősége

lap tetejéreMilyen vizet iszunk?

Mi az ivóvíz? Az ivóvíz-minőség eléréséhez meg kell felelni az Egészségügyi Minisztérium és az európai szabályozás szigorú előírásainak. Két alapvető feltételt kell betartani:

 • a víz nem tartalmazhat betegségokozó mikrobákat és vírusokat
 • nem tartalmazhat nemkívánatos elemeket olyan koncentrációban, amely átlépné a szabványokban előírt értékeket.

A csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer
Mérésekkel alátámasztott és megerősített tény az is, hogy a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Uniós előírásoknak és jogszabályoknak. A víziközmű szolgáltatók szigorú kritériumok alapján, napi szinten ellenőrzik az általuk szolgáltatott, hálózatba bocsátott ivóvizet és amint bármi problémát tapasztalnak, azonnal tudnak korrigálni és intézkedni! Nem véletlenül emlegetik a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerként! Ezen felül folyamatosan kontrollálja a minőséget független Hatóság is.

A csapvíz fogyasztásával sokat tehetünk magunkért és környezetünkért! Miért is?!
Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap a környezettudatosság, a műanyagmentes élet! A csapvíz kiváló megoldás szomjunk oltására, hiszen fogyasztása környezetbarát, ugyanis nem használunk általa sem PET palackot, sem bármi más egyszer használatos műanyagot.
A csapvíz OLCSÓ! 1 m3, azaz 1.000 liter csapvízzel pontosan 2.000 db ½ literes palackot lehet megtölteni. 1 m3 víz ára Magyarországon átlagosan 260 Ft /m3, tehát, ha kiszámoljuk, akkor egy fél literes flakont pontosan 13 fillérből tudunk megtölteni.
A csapvíz EGÉSZSÉGES! Tartalmazza az emberi szervezet számára szükséges és elégséges ásványi anyagokat, ezenkívül változatosan fogyasztható, hiszen gyümölcsökkel, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve igazán ízletes, kiválóan hűthető - így finom szomjoltó készíthető belőle, bárhol, bármikor.
A fentiekből tehát jól látható, hogy MA, MAGYAROROSZÁGON nincs szükség arra, hogy feleslegesen palackokat cipeljünk haza, amely által szennyezzük környezetünket és még magunknak is plusz problémákat okozunk (cipekedés, hulladékok ártalmatlanítása, stb), hiszen a hazai otthonok 98%-ban elérhető csapvíz kiváló megoldás a szomjunk oltására és a főzésre is egyaránt.
Az ivóvíz a jövőnk és a fejlődés alapja. Az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára. A Magyar Víziközmű Szövetség vallja, hogy mindannyiunk feladata ennek a kincsnek a védelme, minőségének megőrzése, hiszen a biztonságos víziközmű-szolgáltatás össztársadalmi érdek. Tegyük meg tehát mindannyian, ami tőlünk telik, legyünk egyszerű felhasználói, vagy akár komolyabb döntéshozói szerepben. Hiszen, ahogy David Brower fogalmazott: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” De ugyanezt elmondhatjuk vizeinkre is!
(forrás: https://www.maviz.org/fogyasztoi_hir/a_csapviz_a_legszigorubban_ellenorzott_elelmiszer)

A Magyar Víziközmű Szövetség csapvíz antibiotikum, gyógyszermaradvány vagy hormontartalmára vonatkozó nyilatkozata ide kattintva olvasható.
Társaságunk által szolgáltatott ivóvíz legfrissebb minőségi adatai településenkénti bontásban ide kattintva tekinthető meg.
 

A víz kimeríthetetlen forrás?


A Földön a víz több hónapig tartó ciklusban, állandó, folyamatos körforgásban újul meg. Magyarországon éppúgy, mint a többi mérsékelt övi államban ez a körforgás elegendő mennyiségű nyersvizet biztosít.

Bár e körforgás állandó, a víz minősége romolhat. Útja során természetes és emberi tevékenységből származó szennyező-forrásokkal kerül szembe. A vízforrások megóvása érdekében bonyolult műszaki és szakmai megoldásokkal próbálunk a természet segítségére sietni.


Kiemelt ellenőrzés minden állomáson

A víz jellemzőit folyamatosan figyelemmel kísérjük, a forrástól (vagyis a folyóktól és a vízadó rétegektől) egészen az ivóvíz csapjáig.

A vízkivételi ponttól felfelé riasztóállomások segítségével ellenőrizzük folyamatosan a víz főbb jellemzőit. Ha bármilyen értékhatár átlépését észleljük, azonnal közöljük azt az ivóvíztermelő üzemmel, mert ez teszi lehetővé, hogy az eseti szennyeződésekhez igazítsuk a vízkezelési módszert.

Honnan „ered” a csapvíz Magyarországon?

Földrajzilag változó, hogy az egyes vízműveknek milyen vízbázisból, milyen minőségű nyers vízből kell egyformán tiszta ivóvizet előállítaniuk. Magyarország e tekintetben szerencsés helyzetben van, mert vízkészletei bőségesek. Elsőként hozzá kell jutnunk az ivóvíz alap-anyagául szolgáló, jó minőségű nyers vízhez. Magyarországon a nyersvíz előteremtése négyféle vízbázisból lehetséges:

1. Felszín alatti védett rétegekből: 35% (mélységi vízbázis)
A földalatti vízkészletekhez szigorúan őrzött, zárt rendszerű kutakon keresztül férünk hozzá. A kutak mélysége a tíz métertől akár több száz méterig terjedhet.
2. Folyamparti kavicságyból: 35% (parti szűrésű vízbázis)
A Duna menti vastag kavicsréteg kitűnő fizikai és biológiai szűrőként működik. Ennek köszönhetően a folyómederhez közeli sekély mélységű (10-25 m mély) akna kutak és un. csápos kutak egészségügyi szempontból ivóvíz minőségű vizet szolgáltatnak, amit laboratóriumi vizsgálatok sokasága támaszt alá.
3. Mészkő, dolomithegyek karsztjából: 25% (karsztvíz)
A mészkő és dolomit kőzetek hasadékokkal átjárt rendszerében tárolódó vizet nevezzük karsztvíznek. Ez a létező legkiválóbb minőségű, a kőzetekből kioldott kálcium- és magnézium-ionok miatt magas keménységű ivóvíz, amely általában nem igényel tisztítást. A karsztok igen sérülékenyek, ezért fokozott védettséget élveznek. Ilyen mészkő és dolomithegyek Magyarországon a Bakony, a Vértes, és a Bükk.
4. Felszíni vizekből: 5%
Csak igen ritka esetben kell felszíni vizet használni alapanyagul, Magyarországon a szolgáltatott ivóvíznek mindössze 5%-a származik felszíni vizekből, mivel ezt a megoldást a vízművek csak ott alkalmazzák, ahol más lehetőség nincs, vagy nem volna gazdaságos. Magyarországon a Tiszából (pl. Szolnok), a Bükkben és a Mátrában lévő számos mesterséges tározóból, illetve a Balatonból nyerünk ki felszíni vizet. A kiemelt nyers víznek meglehetősen bonyolult tisztítási eljáráson kell keresztülmennie, hogy a minősége megfeleljen a szigorú követelményeknek. Az ivóvíznek nem kell vegytisztának lennie, hiszen a csak oxigénből és hidrogénből álló víz ihatatlan, és egészségre is ártalmas, a természetben ilyen nem is fordul elő. Az ivóvízben számos, élettanilag fontos oldott ásványi anyagnak kell lennie, amelyek mennyiségét a legapróbb részletekig meghatározzák. A vízkezelő műben ezeket a határértékeket állítják be a szakemberek.
(Forrás: https://www.maviz.org/fogyasztoi_informaciok/honnan_ered_a_csapviz_magyarorszagon)

Az ivóvíztermelő üzemben érzékelők figyelik a víztisztítás minden lépését. Ellenőrzik a tisztítás hatékonyságát annak érdekében, hogy a vízminőség kifogástalan legyen. A hálózat teljes hosszán, a víztározókban, a nyomásfokozókban, egészen a felhasználás helyéig ellenőrizzük a víz minőségét.

Hazánkban a szolgáltatott ivóvíz eredetét tekintve, 96 %-ban felszín alatti vízbázisokból származik, amelyet a szolgáltatók az általuk karbantartott hálózatokon keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz. Ahogyan ezekbe a vízbázisokba az esetlegesen a felszíni vizekben fellelhető hormon és gyógyszermaradványok sem jutnak le, úgy a Magyar Víziközmű Szövetség álláspontja szerint a mikroplasztik részecskék sem tudnak az ivóvíz kitermelési helyének közelébe kerülni, hiszen a felszíni vizeink, illetve ezek a vízbázisok nem érintkeznek egymással.
A teljes cikk itt olvasható.
 

lap tetejéreÓvjuk a víz minőségét

A víz, melyet a Víziközmű szolgáltatók Önhöz eljuttatnak, teljesen egészséges. Minőségét számos ellenőrzés biztosítja. De mint minden más táplálék esetében, Önre is hárul feladat a minőség megőrzésének érdekében. Felsorolunk néhány szabályt, amelyet hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Tartsuk be a higiéniai szabályokat!

 • Ahogy főzéshez is csak tiszta edényt használunk, úgy a poharakat is el kell mosni. Rendszeresen tisztítsa kancsóit és edényeit ecetes vagy sós vízben, majd öblítse el őket.
 • A jégkockákat is rendszeresen cserélje, így nem veszik át a többi élelmiszer szagát.
 • Tisztítsa rendszeresen a berendezésekhez tartozó felszereléseket, például a melegvíztartályt is.
 • Tartsa karban a csaptelek kiegészítőit (szűrő, vízporlasztó), illetve a felszereléseket, például a vízlágyítót, a tusoló flexibilis csövét, mert ezeknek meg kell felelniük az egészségügyi szabványoknak.

Soha ne igyon állott vizet!

Mikor néhány napot távol tölt otthonától, a víz megposhad a csőrendszerben, s ilyenkor baktériumok fejlődhetnek ki benne. Ezért mielőtt csapvizet inna, tanácsos azt addig kiengedni, amíg egészen hideg vízhez nem jut. A hideg víz jelzi, hogy az állott vizet leürítette.

A víz frissen fogyasztandó!

A hideg jót tesz a vízzel. Iváshoz csak hideg vizet használjon. Ha keverőcsapos rendszerrel rendelkezik, ügyeljen arra, hogy a kar teljesen jobbra fordított állásban legyen. Ne hagyja, hogy fogyasztás előtt a víz hosszú ideig érintkezzen a levegővel, vagy sokáig ki legyen téve a nap sugarainak.

Főzéshez is csak megfelelő vizet használjon!

Ne használjon meleg vizet tea, kávé, instant italok vagy liofilizált (szárított termékek) elkészítéséhez (mert a meleg kedvez a baktériumok fejlődésének). Inkább hideg vizet melegítsen fel lábasban vagy mikrohullámú sütőben.

lap tetejéreKlór és ólom

A Víziközmű-szolgáltatók folyamatosan ellenőrzik az Önhöz eljuttatott víz jellemzőit. Ez garantálja a minőséget az Ön számára. A következőkben választ adunk olyan kérdésekre, amelyek minden bizonnyal felmerülnek Önben, ha azt észleli, hogy a víz klórt tartalmaz.

Miért kemény a víz?

 

A víz keménysége az oldott kalcium és magnézium mennyiségétől függ. Egyébként mindennapi fogyasztásra az olyan víz ajánlott, amely tartalmaz oldott ásványi sókat, pl. magnéziumot és a kalciumot.

A nagyon „kemény" víz jellemzői:

 • a szappan gyengén habzik, könnyebben leöblíthető;
 • fehér cseppek maradnak az edényen száradás után;
 • eltömíti a melegvízvezetéket, a kazánokat, az elektromos háztartási eszközöket.

A kevésbé "kemény" vagy „lágy" víz jellemzői:

 • a szappan jobban habzik, nehezen öblíthető le;
 • az edényeken nem marad lerakódás;
 • a vezetékek nem tömítődnek el.

A kazánja megóvása érdekében szabályozza le a víz hőmérsékletét 50° vagy 55°-ra, mivel a lerakódás 60° fölött gyorsabban képződik.

Miért van néha klórszaga a víznek?

 A víz összes minőségi jellemzőjének, pl. az egészséghez nélkülözhetetlen ásványi sók megtartásának érdekében az ivóvíztermelő üzem kimeneténél és az ivóvízhálózat más pontjain kis mennyiségű klórt adagolunk a vízhez; körülbelül 0,2 grammot 1000 literenként. A klór segítségével szabadulhattunk meg a súlyos járványoktól Európában. Egyedüli hátrányát a szaga jelentheti, azonban ez könnyen csökkenthető.

Hogyan lehet eloszlatni a klórszagot?

Az ivóvízhálózat különböző pontjain a klórszag más-más intenzitású. A klór illékony anyag, megszűntetése érdekében a következőket tehetjük:

 • levegőztessük egy kis ideig a vizet fogyasztás előtt;
 • tároljuk a vizet üvegpalackban vagy üvegkancsóban, de nem tovább 24 óránál!
 • ha azonnal fogyasztani akarja, adjon hozzá literenként három-négy csepp citromot.

Mit tehet, ha a vezetékek ólomból készültek?

Ma már tilos ólmot felhasználni vezetékek előállításához. Ha Önöknél a belső hálózaton még nem cserélték le az ólomcsöveket, a következők szerint érdemes eljárni:

 • ne igyon olyan vizet, amely túl sokáig állt a csövekben. Máshol töltött hétvége vagy nyaralás után engedje ki a vizet, mielőtt inna belőle, vagy használja fel a mosdóban;
 • ital elkészítéséhez vagy főzéshez ne a csapból kiengedett meleg vizet használja, inkább melegítsen hideg vizet;
 • javasolt a vízlágyítók és a vízkőképződés-gátló készülékek rendszeres karbantartása. A nem megfelelőképpen karbantartott készülékek hozzájárulhatnak a belső csőrendszer korróziójához, amely a régi csövek ólomtartalmának kioldódását eredményezi.

A víz jótéteményei

lap tetejéreIgyon még azelőtt, hogy szomjúságot érezne!

Bármilyen korcsoporthoz tartozunk, a víz a test működése szempontjából alapvető fontosságú. Folyamatosan figyelni kell a víztartalékaink szintjét, nehogy kiszáradjon a testünk!

A kiszáradás jelei

Naponta átlagosan 2,5 liter vizet veszít a szervezetünk közvetlenül a tüdőn és a bőrön keresztül. Amint a vízveszteség eléri az 1%-ot, szervezetünk szomjúságérzettel riaszt. Ez a jel egyértelmű, előre jelzi a kiszáradást. A kiszáradás súlyosságát a kor befolyásolhatja, és erőteljesen kihat az egészségre: vérnyomáscsökkenést, idegi zavarokat, a szervezet általános állapotának gyors változását okozhatja.

Pótolja a vízveszteséget

A „szilárdnak" nevezett táplálékkal átlagosan napi 1 liter vizet juttatunk a szervezetbe. Vagyis minden nap legalább 1,5 liter folyadékot (víz, tea, kávé, gyümölcslé...) kell meginnunk, de számolni kell azzal, hogy a különböző tevékenységek és helyzetek (fizikai munka, láz, nyári meleg...) a vízveszteséget növelik.

Fontos szabály

A szomjúság vízfogyasztásra késztet bennünket, de a szomjúságérzet hiánya még nem jelenti azt, hogy a folyadékpótlás teljes lenne. Nem szabad teljesen a szomjúságérzetre hagyatkozni, és semmiképpen ne feledjük el, hogy nem kell megvárni a szomjúságérzet jelentkezését ahhoz, hogy igyunk!

lap tetejéreA víz és a gyermek

A víz a csecsemő testtömegének 75%-át teszi ki. Ez az arány 1 éves korára 60%-ra csökken, és felnőtt korig meg is marad. A folyadékpótlás jelentőségét soha nem lehet eléggé hangsúlyozni. Íme néhány kérdés, ami a gyermekével folytatott beszélgetés során felmerülhet.

A csecsemő tápláléka elkészíthető-e csapvízzel?

Igen, ha a csapvíz kevés ásványi anyagot tartalmaz, előzetesen felforralták, s ha nitrát-tartalma nem magas. A gyermek kb. 6 hónapos korától minden probléma nélkül ihat csapvizet, ha már hozzászokott a változatos étrendhez.

Van-e szerepe a víznek a növekedésben?

Sokkal nagyobb, mint gondolná. A szervezetnek rengeteg vízre van szüksége, a csontok erősödéséhez, fejlődéséhez, regenerálódási képességéhez a kalcium elengedhetetlenül fontos. Kalciumot tartalmazó táplálékaink közül a szervezetünk azt fogadja be leghatékonyabban, amely vizet tartalmaz. Leginkább kamaszkorban kell ügyelni a megfelelő kalciumbevitelre, a kisbabák és a kisgyermekek kalciumszükséglete a napi tápanyagbevitellel általában kielégíthető.

Változik-e a korral a gyermekek vízigénye?

Feltétlenül. A kisbaba vízigénye nagyobb, mint egy 1 éves gyermeké. Vigyázat! A csecsemők nem tudják időben jelezni, hogy szomjasak. Mivel vízszükségletük két-háromszor nagyobb, mint a felnőtteké, nagy gondot kell fordítani a folyadékpótlásra.

lap tetejéreA víz és a kismama

A víz az életet jelenti, és ez talán a terhesség ideje alatt a legfontosabb. A víz elengedhetetlen, szinte azt is mondhatnánk, hogy a magzat vízszükséglete sokkal fontosabb, mint oxigénigénye.

Vízcsere az anya és a magzat szervezete között

A magzat testtömegének akár 90 %-át víz teszi ki. A magzatvíz is vizet tartalmaz: ez védi a magzatot az ütésektől, a fertőzésektől és állandó hőmérsékletet biztosít számára. Az anya és a gyermek szervezete közötti vízcsere a placentán keresztül zajlik le.

Igyunk sokat mindennap!

Nagyon sokat kell inni ahhoz, hogy a magzat a fejlődéséhez szükséges vízhez hozzájusson. Ez minimálisan napi 1,5 liter folyadékbevitelt jelent. A terhesség alatt a kismama szomjúságküszöbe természetes módon csökken, hogy hamarabb észlelhesse a vízhiányt, és ezzel elkerülhesse a kiszáradást.

A rendszeres vízbevitellel a kismama megelőzheti a húgyúti fertőzéseket, a székrekedést, illetve a terhesség alatt gyakorta jelentkező kényelmetlenségeket. Ezért annyira fontos a víz a magzat és a kismama számára.

lap tetejéreA víz és a sport

A testgyakorlás nem csak a sportolóknak hasznos. De a bemelegítés és a helyes mozdulatok mellett elég figyelmet szánunk-e a megfelelő folyadékbevitelre? Pedig az ivás reflexszerűnek kellene, hogy legyen, hiszen a kiszáradás mind a fizikai mind a szellemi teljesítőképességet, jelentősen csökkenti.

A víz elengedhetetlenül fontos a fizikai megterhelésnél

Fizikai megterhelésnél, különösen, ha az hosszú ideig tart, a testhőmérséklet megemelkedik. A test a hőmérsékletét verejtékezéssel csökkenti. Enélkül a szervezet komoly károsodásokat szenvedne. Ezen kívül a víz segít a széndioxid és a tejsav eltávolításában, mellyel az izomgörcsök és az íngyulladások elkerülhetővé válnak.

Víz nélkül a felkészülés sem lehet megfelelő

A sportok nagyobb részénél a tiszta víz a legmegfelelőbb ital. A felkészülés alatt, már legalább 2 órával a tevékenység megkezdése előtt sok vizet kell fogyasztani, majd a tevékenység során kis mennyiségekben. A tevékenység befejeztével a vízfogyasztás a folyadékveszteség pótlása és a megnövekedett testhőmérséklet termelte salakanyag eltávolítása miatt szükséges. Az erőkifejtéstől és fizikai állapotától függően Ön állapítja meg, mekkora a folyadékszükséglete. Jó módszer erre például az, hogy a testmozgás előtt és után megméri a testsúlyát, hiszen a különbséget jórészt a vízveszteség teszi ki.

Soha ne feledje!

Erőkifejtés alatt a vízveszteség gyors, sőt veszélyes mértékű is lehet. Minél hatékonyabban pótolja a folyadékveszteséget, annál nagyobb lesz a teljesítménye. Soha ne várjon a szomjúságérzetre ahhoz, hogy igyon, főként akkor ne, amikor a külső hőmérséklet magas.

lap tetejéreA víz és az életkor

Minél idősebb az emberi test, annál kevesebb vizet tartalmaz. A koros ember szervezetében a víz már csak a testtömeg 55%-át teszi ki. De ez nem jelenti azt, hogy kevesebb vizet kellene inni! Ha a folyadéktartalék kisebb, a kiszáradás is hamarabb következik be.

Figyeljünk a hidratálásra!

A kor előrehaladtával a szomjúságérzet csökken, ezért túl későn észleljük a vízhiányt. Az idősebb embereknek sport közben fokozottabban kell figyelniük a víz pótlására, éppúgy, mint minden sportolónak, aki komolyan veszi a tevékenységét.

Figyeljünk a kálciumbevitelre!

Az idősebb emberek gyakran szenvednek kalciumhiányban, a napi kalciumbevitel elégtelensége miatt. Ettől válnak fogékonyabbá a csontritkulásra, a vastagbélrákra és az agyér-panaszokra. Az összes kalciumforrást jelentő táplálék közül az hasznosul leghatékonyabban, amelyet a víz tartalmaz, mivel a szervezet ezt fogadja be legkönnyebben, leggyorsabban.

Praktikák és tanácsok 

lap tetejéreHogyan takarékoskodhatunk a vízzel?

Kis ötletek vízmegtakarításhoz

Ezek a tanácsok maguktól értetődőknek tűnnek, mégis hasznos újra és újra felidézni őket:

 • ne hagyja fogmosás közben folyni a vizet,
 • a tusolásnál átlagosan feleannyi vizet használunk el, mint a fürdővel,
 • mossa autóját szivaccsal és egy vödörnyi vízzel, ne folytonos öblítéssel.


Gazdaságos öblítőtartály

Ma már léteznek olyan öblítőtartályok, amelyek a vízfelhasználást a szükségletekhez igazítják. Egyetlen mozdulattal akár több liter vizet is megtakaríthat.


A vízfelhasználás az Ön háztartásában általában a következőképpen alakul:

A napi vízfogyasztás mindössze 7%-át használjuk iváshoz és főzéshez, 93%-át tisztálkodáshoz és tisztításhoz vesszük igénybe. Öntözze kertjét ott és akkor, ahol és amikor kell!
Napi illetve heti programozással leleményes öntözési rendszert alakíthat ki. A készüléket a csapfejre kell szerelni, segítségével a locsolás a napnyugta utáni órákra időzíthető, s ezzel elkerülhető a párolgás. A csepegtető öntözéssel a vizet a növény tövéhez vezesse, pont arra a helyre, ahol szükség van rá.


Takarékos mosógépek

A 60 °C-os programokkal felhasznált víz mennyisége előmosás nélkül ma már csak 72 liter az ezelőtti átlagos 112 literrel szemben. Heti három mosást alapul véve évente körülbelül 6 m³ vizet takarítunk meg.


Hatékony mosogatógépek

A mosogatógépek vízigénye tizenöt év alatt 60 literről 25 literre csökkent, a vízszűrő rendszerek fejlesztésének köszönhetően. Érdemes megjegyezni, hogy egy négyszemélyes család esetében a mosogatógép kevesebb vizet fogyaszt, mintha a családtagok mindegyike kézzel mosogatna el maga után.


Takarékos és praktikus csapok

A keverőcsapok jó megoldást nyújtanak a vízfelhasználás korlátozására. Egyetlen kart tartalmaznak, ezzel nyitjuk és zárjuk a csapot, egyúttal szabályozzuk a kiáramló víz mennyiségét a hőmérséklettel együtt. Ha a víznyomás túl magas a csapoknál, szereljünk rá áramlásszabályozót.

Hogyan javítsuk meg?

A csöpögő csap és a szivárgó öblítőtartály nem csak idegesítő, hanem hosszú távon költséges is! Pedig az esetek nagyobb részében a javítás egyszerűen elvégezhető.

Figyelem! Mielőtt elkezdené a javítást, ne feledje el elzárni a vizet a mérőnél vagy a szivárgáshoz legközelebb eső csapnál!

Mit tegyünk a vízcsap szabályozó fogantyújánál jelentkező szivárgással?

Az ilyen típusú szivárgás akkor jelentkezik, ha a csap nyitva van. Legtöbbször elegendő megszorítani a fogantyúnál lévő legfelső csavart (szabályozó szelep). Ha a szivárgás nem áll el, a szabályozó fogantyú tömítése hibás, ilyenkor ki kell azt cserélni.

 1. Lazítsa ki teljesen a szabályozó fogantyú anyacsavarját úgy, hogy a fogantyút le tudja venni a száron keresztül.
 2. Egy fémpálca segítségével vegye le az elhasználódott tömítést vagy az elöregedett kenderkócot, ami a szigetelést biztosítja.
 3. Helyettesítse feltekert Teflon®-zsineggel, vagy új kenderkóccal.
 4. Csavarozza vissza a szelepet, majd tegye a helyére a fogantyút.

Mit tegyünk a csepegő csapokkal?

Egy csap csöpögésének az az oka, hogy a csapszelep az évek során a használattól elöregszik. Ilyenkor ki kell azt cserélni.

Egy gumigyűrű található a csap házában, a fogantyú alatt.

 1. Dugaszolja el a leeresztő nyílást, nehogy elveszítsen egy alkatrészt.
 2. Lazítsa ki a csavart, ami a fogantyút tartja.
 3. Vegye le a fogantyút.
 4. Vegye le a fejet, ami alatt a szelep található.
 5. Vegye le a szelepet, cserélje ki, helyezze vissza a fogantyút.

lap tetejéreHogyan javítsuk a szivárgó vezetéket?

 
 1. Dörzsölje le a csövet, hogy megállapíthassa a szivárgás pontos helyét.
 2. Tömítse el a szivárgás helyét önmagától kötő szalaggal (fémcső esetében) vagy egy darab gumival (szelepgumi) amelyet két szorítógyűrű tart (műanyag csőnél).

Hogyan kell megjavítani az öblítőtartályt, ha az szivárog?

Az esetek többségében a vízszivárgást a tömítésnél észleljük, a kagyló és a tartály között.

Hogyan lehet kicserélni?

 1. Zárja el a víz bemeneti szelepét, majd ürítse le a tartályt.
 2. Csavarozza szét, majd szerelje le a tartályt úgy, hogy lecsavarja a kagyló mögötti rögzítő-csavarokat.

Egyéb esetekben:

 • Az öblítőtartályból folyhat a víz akkor is, ha túltelítődik. Ekkor mindössze annyit kell tennie, hogy az úszót elcsúsztatja a toll mentén, ha pedig az úszó nem szabályozható így, akkor enyhén csavarja meg a szárat.
 • Az úszó állandóan a tartály alján marad, minden bizonnyal lyukas. Szerelje le, és cserélje ki.
 • A tartály töltődése akkor is folytatódik, amikor már tele van és az úszó már nincs a vízben. A víz a túltelítődés miatt szivárog. Ellenőrizze a bejövő ág szelepét. Ha szükséges, cserélje le.