A víz világnapja

A VÍZ VILÁGNAPJA – március 22.

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a vízvédelem fontosságára, és kiemelje a környezetvédelem fontos kérdései közül a Föld vízkészletének megőrzését.

Ezen a napon minden évben kiállításokkal, rendezvényekkel emlékeztetik az embereket Földünk és életünk egyik legnagyobb kincsére, arra, ami az utóbbi években talán fontosabb lett, mint eddig bármikor.

A víz a Föld legjellegzetesebb alkotóeleme. Előkészítette az élet kialakulását, és ma is minden élőlény alapvető építőeleme. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a legfontosabb erőforrás, amit a Föld az emberiségnek nyújt. Sajnos az emberek gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a víz védelmére, a vízkészletekkel való gazdálkodásra, a vizek tisztaságának megőrzésére.

Manapság a világ népességének csaknem egyharmada kénytelen szembenézni az egyre fokozódó vízhiánnyal. A vízkészletek drasztikus csökkenése és a pazarló vízhasználat következményei rendkívül súlyosak lehetnek mindenkire nézve a jövőben.

Mivel mára jó kapcsolatot ápolunk a helyi oktatási intézményekkel, ezekkel a problémákkal és megoldási javaslatainkkal könnyen megszólíthatjuk a felnövekvő generációt. Valljuk, hogy egy hosszú távon és felelősen gondolkodó szolgáltató cégnek nem csupán szolgáltatnia kell, hanem a társadalom környezeti felelősségéből is részt kell vállalnia.

Szakmai befektetőinkkel, a Veolia Víz Zrt.-vel és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-vel egyetértésben fontos feladatunknak, s egyben társadalmi felelősségvállalásunk részének tartjuk, hogy a felnövekvő generációkat megtanítsuk a tiszta víz megbecsülésére, a környezetgazdálkodás megértésére és támogatására.
Ennek érdekében minden évben megnyitjuk a Víz Világnapján az érdi Duna-parti vízmű telep kapuját, s megmutatjuk a hozzánk ellátogató kisiskolásoknak, hogyan jut el az emberekhez a vízcsapon keresztül a bármikor rendelkezésre álló, tiszta és egészséges ivóvíz. Szakemberek segítségével a valóságban ismerkedhetnek meg a víz körforgásával, az ivóvíz „előállításától” egészen a szennyvíz megtisztításáig.