A Víz Világnapja 2023


 
Változtass most!
 
A Víz Világnapját az ENSZ kezdeményezésére minden évben március 22-én tartjuk meg. A víztől mindannyian függünk, megléte vagy hiánya drámai mértékben lehet hatással mindannyiunk életére, és minden életre a Földön.
 
A mindenki számára elérhető, tiszta víz hozzáférhetősége a történelem során sosem volt adott a világ minden részén. Az utóbbi években pedig, különösen nyaranta, olyan területeken is súlyos aszályokkal, vízhiánnyal kell szembenézni, ahol ez korábban nem volt jellemző. Az idei Víz Világnap éppen ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság elhárításában mindenki tehet jó lépéseket - és szükség is van mindannyiunk gondosságára!
 
Mindennapi vízhasználati szokásaink nemcsak a saját életünkre vannak hatással, hanem a szűkebb és tágabb jelenkori környezetünkre, sőt, gyermekeink, unokáink jövőbeli életére is. Ma már egyértelműnek látszik, hogy a víztakarékosság mindannyiunk közös felelőssége, a világ vizeinek megmentéséért közös összefogásra van szükség, ez az összefogás pedig az otthonainkban kezdődik!
 
Az ENSZ 2023-as konferenciája tárgyalja majd azt a Vízügyi Cselekvési Tervet, amelybe bárkinek belekerülhet az önkéntes vállalása. A nemzetközi Víz Cselekvési Tervhez angol nyelven bárki hozzáadhatja vállalását, ötletét, javaslatát ezen a linken.
A közös vállalások célja, hogy világszerte mindenki egyenlő eséllyel férhessen hozzá az éltető vízhez, valamint a fenntartható vízgazdálkodás biztosítása mindenki számára 2030-ig.
 
Az a nemzetközi cselekvési terv, amelynek része annak meghatározása is, hogy hogyan bánjunk a következő évtizedekben élő vizeinkkel, forrásainkkal, kutainkkal, tavainkkal, folyóinkkal, a szolgáltatott vízzel és a szennyvizekkel, itt olvasható részletesen.
 
Fogyatkozó vízkészleteink problémáját senki nem képes egyedül megoldani, de a legkisebb egyéni vállalás is lehet az a csepp, ami végül megtölti a poharunkat! Kezdjük el ma! Változtassunk most!